Kapat
pfSense 30 views 2

pfsense openvpn bağlantısı – hazırlık

VPN açılım olarak Virtual Private Network’ün kısaltılmışından oluşur. Türkçe olarak Sanal Özel Ağ’da denmektedir. VPN’in ne demek olduğunu http://tr.wikipedia.org/wiki/Virtual_Private_Network adresinde güzel bir şekilde anlatılmış.

VPN uygulamasının en çok kullanılan iki yöntemi vardır. Bunları örneklerle açıklayalım.

– Aralarında LAN kuramayacağınız uzaklıktaki binanız olduğunu düşünün. Bu iki binadaki personelin birbirlerinin bilgilerine ihtiyacı olduğunu.

– Gezici personelleriniz veya tek pc’lik şubeleriniz var. Bunları merkez binanızdaki ağa yada sunucuya bağlatmak istiyorsunuz.

Bunun için farklı taklalar atarak uzak masaüstü veya paylaşım klasörleri oluşturmak yerine farklı lokasyonlardaki ağları birleştirmek ne güzel olurdu.

En güzeli de ;

  • Bu farklı binalar yada gezici personel sanki merkez binada gibi bilgisayarını kullansa. Aynı ağda gibi hareket etse,
  • verileri sıkıştırarak iletim yapabilse,
  • Aralarında veriler şifreli olarak gidip gelse, aradan birileri paketleri dinleyemese

ne güzel olurdu :o)

İşte bunu yapabileceğimiz sistem VPN :o)

pfSense üzerinden OpenVPN ile bağlantı kurarak bu problemleri nasıl aşabiliriz. Bunu inceleyelim.

pfsense-openvpn-kurulum-07

Yukarıdaki şekilden örnekte verebiliriz. Bizim 192.168.1.x grubunda yerel ağımız var. Bu yerel ağda güzel güzel geçinen bilgisayarlarımız. Fakat 2 personel evinden bu yerel ağımızdaki bilgisayarlara ulaşmak istiyorlar. Dosyalara ulaşmaları gerekiyor.

Araya kurduğumuz pfsense üzerinden vpn oluşturarak diğer bilgisayarlara ulaşmamız mümkün olacak. Tabii sizde birkaç ip değişikliği yapmanız gerekebilir. Öncelikle pfsense sisteminizde kurulu değilse pfsense kuracaksınız. Daha sonra modem ve pfsense üzerindeki ipleri sizin sisteminize göre uyarlamanız gerekecektir.

1 2

{bahattin}

“pfsense openvpn bağlantısı – hazırlık” üzerine 2 yorum

  1. Hasan Köroğlu dedi ki:

    Merhaba, bu güzel çalışma için çok teşekkürler. Sormak istediğim bir konu var. Bu openvpn programını hangi bilgisayara kurmam gerekiyor. şirketteki bir bilgisayara mı evdeki bilgisayarımıza mı?

    1. Bahattin Arıcı dedi ki:

      yorumunuz için teşekkürler. evdeki bilgisayara kurmanız gerekiyor. Evdeki bilgisayardan şirket ağına bağlanacaksınız. Şirket ağındaymış gibi hareket edeceksiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.