Kapat
VMware 58 views 5

VMware Workstation Team Yapısı

VMware sistem kurup, üzerinde sunucularınızı bulundurmak isteyebilirsiniz. Web, veri tabanı, dns, güvenlik duvarı, mail gibi işlemleriniz için ayrı sunucularınız olabilir. Aynı görevi yapan birden fazla sunucu da olabilir. Bu tip uygulamaları vmware workstation üzerinde team yapısı ile kolaylaştırabiliriz.

VMware-workstation-team-04

Kurmak istediğimiz yapı yukarıdakine benzer bir yapı olsun. VMware altında kullanacağımız üç ayrı sunucu kendi aralarında bağlantıları olsun. Diğer sunucularla bağlantıları olmasın. Bunu VMware network editor kısmından halledebileceğiniz gibi team altındanda yapabilirsiniz. İkisinin yapısı biraz farklı.

VMware-workstation-team-05

VMware workstation altında kurulu olan birkaç sanal sistemimiz bulunuyor. Bunlardan bazılarını Team yapısı altına almak istiyoruz.

VMware-workstation-team-06

File > New > Team menüsüne giriyoruz.

VMware-workstation-team-07

VMware-workstation-team-08

Sanal takımımız (team) için isim giriyoruz.

VMware-workstation-team-09

Burda yeni sanal makineler oluşturabileceğimiz gibi öncekileri de ekleyebiliyoruz. Ben Existing Virtual Machine ile önceden yapılmış sistemlerimi ekliyorum.

VMware-workstation-team-10

İki adet sistemi ekledim.

VMware-workstation-team-11

Yazımızın başında bahsettiğimiz gibi bu sistemlerin kendi aralarında haberleşmeleri için özel ağ kuruyoruz. Bu ağa dışarıdan müdahale olmuyor.

Bu durumu şu amaçla kullanabiliriz; Bir sunucu topluluğumuz olduğun varsayalım. Web, Veri Tabanı, Güvenlik Duvarı gibi. Bu sunuculardan sadece güvenlik duvarının dışarıdan gelen istekleri kabul etme yetkisi olsun. Diğerleri kendi aralarında haberleşsin. İçerideki sunuculara istek ancak Güvenlik Duvarı üzerinden yapılsın.

VMware-workstation-team-19

Şekildeki gibi sistemimiz olabilir. İçerdeki makinelerin dışarısı ile sadece Güvenlik Duvarı üzerinden haberleşmesi sağlanabilir. Kendi aralarında bizim oluşturacağımız ağ üzerinden haberleşebilirler. Böylece dış ağı meşgul etmemiş oluruz.

VMware-workstation-team-12

Bununla ilgili örneğimiz yukarıdaki gibi olabilir. Guvenlik Duvarı olarak çalıştıracağımız makinenin iki ethernet kartı bulunuyor. Bunlardan LAN tarafına bakacak ethernet kartımız LAN1 tarafında çalışıyor. Wan tarafına yani internet tarafına bakacak ethernet kartımız da Bridge modunda çalışıyor. Bridge modu VMware menüsünde Virtual Network Editor kısmından ayalayabilirsiniz. Yada Custom seçeneğinden istediğiniz ağ bağdaştırıcısını seçebilirsiniz.

VMware-workstation-team-13

hwturk.com Sunucuları adı altında bir takım (team) kurduk. Artık buraya eklediğimiz sanal sistemlerin özelliklerini bu takım altından yapıyoruz. Diğer taraftan siliniyor. Edit team Setting ile takımın tüm sistemlerinin ortak özelliklerini ayarlayabilirsiniz.

VMware-workstation-team-14

Ağ özellikleri.

VMware-workstation-team-15

Sanal sistemleri açılış zamanlamalarını (Delay). Yeni sistem ekleme ve mevcut sistemleri silme işlemlerini.

VMware-workstation-team-16

Oluşturduğumuz LAN1, LAN2 … özelliklerini.

VMware-workstation-team-17

Ayrıca buradan sistemler üzerindeki ayarlarınızı değiştirebilirsiniz.

VMware-workstation-team-18

Sistemleri çalıştırdığınızda takım içindeki tüm sistemler üstte gözüküyor. Hangisi üzerinde iseniz onun önizleme görüntüsü üstte gözüküyor.

Çalıştırdığınız takımdaki sistemler verdiğiniz (delay) zaman sonra çalışmaya başlar. 10sn, 100sn gibi. Böylece diskin sistemi çalıştırırken performansı düşmüş olmaz.

{bahattin}

“VMware Workstation Team Yapısı” üzerine 5 yorum

  1. Burak dedi ki:

    Bahattin hocam süpersin valla. Böle makaleleri internette bulmak , bilen kişilerin yazılarını okumak gerçekten zorlaştı. Emeğine sağlık .Başarılarının devamını diliyoruz. VMWare üzerinde örnek bir sunucu(DNS server)  ve Pfsense firewall çalışması makalesi bekliyoruz.  emeğinizden ötürü çok teşekkür ediyoruz..

  2. Serkan dedi ki:

    Bahattin Bey Emeğinize sağlık. Harika ve çok faydalı bir makale olmuş. . Bu makale VMware ile uğraşanların çok işine yarayacaktır. Detaylı Pfsense ile Vmware makaleleri bekliyoruz.

  3. Önder dedi ki:

    Makale olucaksa böle olucak . Makale dediğin budur sanırım. Çoğu sitede makale adına yazılanalara bakıp bir de buna bakınca orda yazılanlara makale demek sanırım yanlış olurdu. Yinede onlara da teşekkür ederiz. Bahattin Bey makaleler için çok teşekkürler. Pfense konusuna biraz daha  detaylı ve bizim gibi başlangıç seviyesi kullanıcıları için makaleler hazırlamanızı bekliyoruz.

    1. Bahattin Arıcı dedi ki:

      Sayın Önder, Serkan ve Burak bey,
      Yorumlarınız için çok teşekkürler. Elimizden geldiği kadar ve vakit bulabildiğimiz anda yazı yazmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken çok fazla teknik terime girmeden sadece gerektiği kadar bilgiyi vermeye çalışıyoruz. Gerekli olan bilgileri zaten ilerleyen kısımlarda “bu konuda şu nasıl olur” gibi kısa yazılarla devam ediyoruz.
      Burak bey, Yazılarımızda anahtar teslim proje ürünleri sunmaktansa parça parça ürünlerin çözümlerini sunuyoruz. Vmware kurulumu ve yapılandırılması ile ilgili yazılarımız mevcut. DNS sunucu yazılarımızı ismail yakında yayınlayacak. Bu üç ürünü aynı yazıda birleştirmek tahminimce çok gerekli değil gibi. Zaten yazılarımızı takip ederseniz bunu kendiniz de yapabileceksiniz. Fakat illaki isterseniz bu konuda ilerleyen günlerde yazılar yazabiliriz.
      Ayrıca az önce dediğim gibi sizin için gerekli olan dns sunucu ve pfsense firewall (wan kısmı için) kaldı. Onları da yakında yazıp yayınlarız.

      Lütfen yorumlarınızı eksik etmeyin. Yazı istekleriniz olursa lütfen çekinmeden yazın.

  4. elif dedi ki:

    ii…. güzelde benim aradıgım sonuc bu degil

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.