Kapat
Teknoloji 408 views 0

5G Çalıştayı İstanbul’da gerçekleşti.

Türk Telekom iştiraki Argela, 5G alanındaki teknolojik gelişmeler ve trendlerin konuşulduğu ikinci 5G Çalıştayı’nı İstanbul’da gerçekleştirdi. Teknoloji dünyasının önde gelen kurumlarından isimleri bir araya getiren çalıştayda; Türkiye ve dünyada gerçekleştirilen 5G çalışmalarının yanı sıra Türkiye’de milli ve güvenli bir 5G altyapısı kurulması adına akademi, özel sektör ve kamu kuruluşları arasında geliştirilecek iş birliklerinin önemine de dikkat çekildi.

Çalıştay katılımcılarına hitap eden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan; “Akademisyenler, bakanlıklar, genel müdürlükler, işletmeciler ve tedarikçilerle birlikte 5G TR Forumu’nu kurduk. Ülke olarak ürün geliştirmeye odaklanarak 5G’ye yerli yazılım ve donanımla ulaşacağız” dedi.

Argela’nın 5G alanındaki Ar-Ge çalışmalarına devam ettiğini ve son olarak dünyanın Ar-Ge alanındaki en itibarlı konsorsiyumlarından biri olan ON.Lab konsorsiyumuna katıldığını belirten Argela Genel Müdürü Bülent Kaytaz, “Telekomünikasyon ağlarının akıllandığı bu dönemde 5G için temel yapıtaşı niteliğinde olan ve bizim de vizyon olarak belirlediğimiz ‘Programlanabilir Ağ’ konseptine uyumlu teknolojileri geliştirmeye başladık” dedi.

Türk Telekom, Türkiye’nin dijital devrimini gerçekleştirme vizyonu doğrultusunda geleceğin teknolojilerine yatırım yapmayı sürdürüyor. Mobil geleceğin temelini oluşturan 5G teknolojileri konusunda uzun zamandır yoğun çalışmalar sürdüren ve 5G’nin yol haritasının çizilmesinde dünyada etkin rol oynayan Türk Telekom, uluslararası ölçekte de ses getiren çalışma ve etkinliklere imza atıyor.

5G standartlarının gelişiminde temel yapı taşı niteliğindeki patent başvuruları ve çözümleri ile dünya telekomünikasyon endüstrisinin ilgi odağı olan Türk Telekom iştiraki Argela da 5G alanındaki teknoloji ve trendleri konuşmak üzere bu yıl ikincisini düzenlediği 5G Çalıştayı’nda, Türkiye ve dünyadaki teknoloji liderlerini İstanbul’da bir araya getirdi. Çalıştay’da; Türkiye’de milli ve güvenli bir 5G altyapısı kurulması adına; akademi, özel sektör ve kamu kuruluşları arasında gerçekleştirilecek iş birliklerinin önemi de vurgulandı.

Etkinlikte; Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Dr. Fatih Sayan, Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) AR-GE ve Teknoloji Yönetimi Daire Başkanlığı’ndan Ar-Ge Direktörü Hikmet Kangal, Argela Genel Müdürü Bülent Kaytaz’ın yanı sıra Georgia Institute of Technology Öğretim Üyesi Prof. İlhan Fuat Akyıldız ve AB 5G Altyapı Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Jacques Magen da bir konuşma yaptı.

BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan: “5G vizyonu için kamu, özel sektör ve akademi olarak birlikte yürümeliyiz”

Argela 5G Çalıştayı katılımcılarına hitap eden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan: “Argela’nın düzenlediği bu etkinliği, Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın bilgi teknolojileri ve iletişim alanında yerli ve milli üretime yönelik vizyonlarının kamu ve özel sektörle birlikte hayata geçirilmesi hedefinin bir parçası olarak görüyoruz. Ayrıca Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Argela ve Aselsan’ın yerli ve milli iletişim teknolojileri geliştirilmesine yönelik çalışmalarını da tebrik ediyorum” dedi. Sayan sözlerine şöyle devam etti: “5G teknolojilerinde standartlaşma konusunda tüm dünyada yarış sürüyor. Bu teknolojilerin beklenenden de önce hayatımıza gireceğini söyleyebiliriz. Ülke olarak bu alanda söz sahibi olmalı; 5G vizyonu için kamu, özel sektör ve akademi olarak birlikte yürümeli ve Ar-Ge ve yerli üretim çalışmalarımızı daha da yoğunlaştırmalıyız. Konuyla ilgili akademisyenler, bakanlıklar, genel müdürlükler, işletmeciler ve tedarikçilerle birlikte 5G TR Forumu’nu kurduk. Ülke olarak ürün geliştirmeye odaklanarak, 5G’ye yerli milli yazılım ve donanımla ulaşacağız.”

Argela Genel Müdürü Bülent Kaytaz, “5G için temel yapıtaşı niteliğinde olan ‘Programlanabilir Ağ’ konseptine uyumlu teknolojileri geliştiriyoruz.”

Argela’nın 5G alanındaki Ar-Ge çalışmalarına devam ettiğini ve son olarak ON.Lab konsorsiyumuna katıldığını belirten Argela Genel Müdürü Bülent Kaytaz, “Telekomünikasyon ağlarının akıllandığı bu dönemde 5G için temel yapıtaşı niteliğinde olan ve bizim de vizyon olarak belirlediğimiz ‘Programlanabilir Ağ’ konseptine uyumlu teknolojileri geliştirmeye başladık. Diğer taraftan uzun zamandır üzerinde çalıştığımız çözümlerimiz de mevcut. Bunlardan biri, 5G teknolojileri için ölçeklenebilir ve esnek mimarisiyle geleceğin mobil iletişim ihtiyaçları için yüksek kapasiteli, kişiselleştirilmiş ağ ve hizmet çözümleri sunulmasına olanak sağlayan çözümümüz ProgRAN’dır. ProgRAN için bugüne kadar 12 uluslararası patent başvurusunda bulunduk; yeni başvurularla patent sayımızı kısa zaman içinde artırmayı planlıyoruz. Diğer taraftan ülkemizin yazılım ve teknoloji konusunda milli çözümlerle ilerlemesi konusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yerli ve milli teknoloji altyapısı geliştirilmesi konusunda devlet kademelerindeki yetkililerin de iradesinin tam olduğunu görüyoruz. Hep birlikte milli teknoloji altyapısını hedeflenen noktaya getireceğiz” dedi.

Argela, “Open Network Labarotories” (ON.Lab) Konsorsiyumu’na katıldı

5G standartlarının oluşumuna aktif katkıda bulunmak için çalışmalarına tüm hızıyla devam eden Argela, dünyada ve Türkiye’de bu konuda çalışan kamu, özel sektör ve üniversiteler ile yakın işbirliği içinde çalışıyor. Bu kapsamda, çalıştayda Argela’nın ON.Lab ile yaptığı işbirliği çalışmaları hakkında da bilgi verildi.

On.Lab Konsorsiyumu, farklı boyutlarda ağlar ve uygulamalar için Yazılım Tabanlı Ağlar (SDN) ve Ağ Fonksiyonlarını Sanallaştırma (NFV) bazlı araçlar ve platformlar geliştiriyor. Argela çözümleriyle ON.Lab’ın iki büyük projesinde (ONOS – Açık Ağlar Yönetim Sistemi ve CORD – Veri Merkezi Mimarisi Yeniden Yapılandırılmış Merkez Ofisi) aktif olarak rol alıyor.

Argela ProgRAN ürününü, 5G kurulumu için SDN ve NFV bazlı bir platform olan M-CORD projesine entegre ediyor. ProgRAN entegre edilmiş M-CORD Haziran 2016’da hazır olacak ve Argela, Çin’de gerçekleşecek olan Mobil Dünya Kongresi’nde diğer iş ortaklarının da katılımıyla ortak bir demo gerçekleştirecek.

4.5G’den 5G’ye geçiş, Yerli Sanayinin Önemi ve 5G alanında Türkiye ve dünyadaki yenilikler

Argela 5G Çalıştayı’nda Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) Ar-Ge ve Teknoloji Yönetimi Daire Başkanlığı’ndan AR-GE Direktörü Hikmet Kangal da “4.5G’den 5G’ye Geçiş ve Yerli Sanayinin Önemi” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.

Etkinlikte ayrıca Georgia Institute of Technology Öğretim Üyesi Prof. İlhan Fuat Akyıldız, “5G Teknolojilerindeki Gelişmeler” başlıklı bir konuşma yaparken, Argela Ar-Ge, Teknoloji ve İnovasyon Merkezi Başkanı Dr. Metin Balcı da “Argela 5G Çalışmaları” hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Çalıştay kapsamında Argela’nın 5G’yi etkinleştiren teknolojiler çerçevesinde geliştirdiği Programlanabilir Radyo Erişim Ağları, Yazılım Tanımlı Ağlar & Network Fonksiyonlarının Sanallaştırılması ve Yazılım Tanımlı Ağlar Tabanlı Kurumsal Ağ Çözümü ürünlerinin demoları da yapıldı.

{admin}

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.